Disciplina de Educatie Fizica si Sport
educatie fizica si sport
Educatie Fizica este componenta de baza a educatie generale alaturi de educatia intelectuala, educatia estetica, educatia tehnico-profesionala si educatia morala.
Educatia Fizica actioneaza asupra fizicului uman, dar nu in sens restrans cum considera unii „nespecialisti”. Educatia Fizica este fiziologica prin natura exercitiilor, pedagogica prin metode, biologica prin efecte si sociala prin organizare.
INFORMATII GENERALE
INFORMATII
INFORMATII UTILE
“Prin educaţie fizică şi sport se înţeleg toate formele de activitate fizică menite, printr-o participare organizată sau independentă, să exprime sau să amelioreze condiţia fizică şi confortul spiritual, să stabilească relaţii sociale civilizate şi să conducă la obţinerea de rezultate în competiţii de orice nivel. Practicarea educaţiei fizice şi sportului este un drept al persoanei, fără nici o discriminare, garantat de stat, iar autorităţile administrative, instituţiile de învăţământ şi instituţiile sportive au obligaţia de a sprijini educaţia fizică, sportul pentru toţi şi sportul de performanţă şi de a asigura condiţiile de practicare a acestora”. Conform legii educaţiei fizice şi sportului
După I. Şiclovan “educaţia fizică reprezintă un proces deliberat construit şi dirijat în vederea perfecţionării dezvoltării fizice, a capacităţii motrice a oamenilor, în concordanţă cu particularităţile de vârstă, sex, cerinţele de integrare socială a tinerilor» solicitările fizice ale profesiilor şi menţinerea condiţiei fizice”.
Obiectivele generale ale educatiei fizice:
1. menţinerea unei stări optime de sănătate;
2. favorizarea dezvoltării fizice armonioase;
3. dezvoltarea capacităţii motrice generate, adică educarea calităţilor motrice de bază şi formarea unui sistem de deprinderi şi priceperi motrice, de bază, utilitar – aplicative şi specifice unor ramuri de sport;
4. formarea capacităţii de practicare sistematică şi independentă a exerciţiilor fizice;
5. dezvoltarea armonioasă a personalităţii.
Funcţiile educaţiei fizice şi sportului
Funcţia – în general – reprezintă esenţa unei activităţi, o realitate ce caracterizează măsura în care aceasta este orientată în vederea atingerii scopului. Funcţiile educaţiei fizice şi sportului realizează o corespondenţă între practicarea exerciţiilor fizice în diverse forme şi efectul (impactul) acestora în ansamblul vieţii sociale.
Funcţiile educatiei fizice sunt clasificate în 2 categorii:
1. Funcţii specifice:
– funcţia de perfecţionare a dezvoltării fizice armonioase;
– funcţia de perfecţionare a capacităţii motrice.
2. Funcţii asociate:
– funcţia igienică;
– funcţia educativă;
– funcţia recreativă;
– funcţia de emulaţie
de ce sportul este important
Avand in vedere aspectele prezentate mai sus, consideram ca Educatia Fizica si Sportul au un rol si un loc bine definit in sintemul de invatamant super, iar noua dascalilor ne revine datoria de a informa, constientiza, de a coordona activitatile instructiv-educative si recreative si nu in ultimul rand de a contribui la educatia studentilor prin sport pentru sanatate.
Continutul lectiilor
Continutul lectiilor de Educatie Fizica si Sport in invatamantul superior iese din „tiparele vechi” si da posibilitatea studentilor sa-si mentina starea de sanatate, sa se recreeze si sa dobandeasca sau sa-si perfectioneze deprinderile specifice unor ramuri de sport(Volei-Beachvolleyball, Baschet, Fotbal, Tenis de camp, Gimnastica Aerobica, si Kinetoterapie pentru studentii cu probleme de sanatate)
Continutul si calitatea lectiilor, baza materiala deosebita de care dispunem, atrag studentii la lectiile de Educatie Fizica si Sport.
In timpul lectiilor de Educatie Fizica pe langa elementele practice studentii dobandesc cunostinte despre miscare, efort fizic si antrenament sportiv, despre importanta practicarii exercitiilor fizice, despre metode si tipuri de exercitii pentru dezvoltarea calitatilor motrice, despre stil de viata, profilaxia deficientelor fizice a bolilor cardiovasculare si metabolice si nu in ultimul rand EDUCATIE-SPORT-SANATATE.
Lectia de Educatie Fizica si Sport in invatamantul superior dureaza 90 de minute si este structurata pe trei parti.
„Sportul este competiţie, întrecere cu spaţiul, timpul, gravitaţia, cu natura, cu alţii şi cu sine”. M. Epuran (1990)
Sportul constituie o activitate socială, îndreptată spre perfecţionarea dezvoltării fizice şi a capacităţii motrice, dezvoltându-se ca urmare a Jocurilor Olimpice.
Sportul este o activitate de întrecere constituită dintr-un ansamblu de acţiuni motrice, diferenţiate pe ramuri de sport prin care se caută perfecţionarea posibilităţilor morfo-funcţionale şi psihice, concretizate în performanţe ca: record, depăşire proprie sau a partenerului.
Sportul reuneşte toate formele de activitate fizică menite, printr-o participare organizată sau nu, să exprime sau să amelioreze condiţia fizică si confortul spiritual, să stabilească relaţii sociale sau să conducă la obţinerea de rezultate în competiţii de orice nivel.
INFORMATII GENERALE
REGULAMENTE
Regulament de ordine interioară pentru studenţii care participă la lecţiile de Educaţie Fizică şi Sport
Fişa disciplinei 1
Fişa disciplinei 2